פורסם בכללי.

סקר הליגה נגד השמצה: תחושת האיום בקרב יהודי ארה"ב היא המשמעותית ביותר בעשור האחרון

  • אפריל 22, 2020

מחצית מן המשתתפים בסקר חוו אנטישמיות באופן אישי; 63 אחוזים מן היהודים חשים "בטוחים פחות"

 

כמעט שני שליש מיהודי ארה"ב סבורים שהם בטוחים כיום פחות משהיו לפני עשור, זאת על פי ממצאי סקר חדש של הליגה נגד השמצה (ADL) בנושא אירועים אנטישמיים שעמם מתמודדת יהדות ארה"ב.

בסקר נמצא כי למעלה ממחצית מיהודי ארה"ב (54 אחוזים) חוו תקרית אנטישמית בעצמם, או היו עדים לתקרית שאירעה לפי הערכתם על בסיס אנטישמי. כמעט שני שליש מן היהודים (63 אחוזים) סבורים כי הקהילות שלהם "בטוחות פחות" משהיו לפני עשור.

"המעקב שלנו מלמד כי תקריות אנטישמיות, בין שגבו חיי אדם ובין שלא, נמצאות בעלייה בשנים האחרונות. בנוסף מצאנו כעת, כי יהודי ארה"ב חווים דאגה עמוקה לביטחונם האישי ולביטחון משפחותיהם וקהילותיהם. מדובר בדאגה חסרת תקדים ביחס לעשור האחרון," אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה. "מצב העניינים הנוכחי, שבו חלק מיהודי ארה"ב משנים את הרגליהם מימים ימימה ונמנעים מהצגת יהדותם בציבור בגלל חרדה גוברת מאנטישמיות – הוא מעציב ביותר."

הסקר נערך בינואר 2020, לפני התפרצות ווירוס הקורונה. "אנו מודעים לכך שהמציאות בשטח השתנתה בחודשים האחרונים באופן דרמטי – וכפי שהיא השתנתה עבור הקהילות היהודיות, היא השתנתה גם עבור כל קהילה אחרת. סקר זה מאפשר הצצה לחלון הזמנים שקדם להתפרצות הנגיף, ששינה את שגרת יומנו מן הקצה אל הקצה," אמר גרינבלט. "אנו מבצעים כעת הערכה של רמת האנטישמיות במצב הדברים הנוכחי ושל השפעת השינויים על הקהילה היהודית. אני צופה כי יהיו לנו נתונים נוספים בעניין שאותם נשתף עם הציבור בשבועות ובחודשים הבאים.

תמצית ממצאי הסקר:

  • כמחצית מן היהודים (49 אחוזים) ציינו כי היו עדים להערות, גידופים או איומים על רקע אנטישמי – שהופנו כלפי אחרים. אחד מכל חמישה נשאלים (21 אחוזים) חווה הערות אנטישמיות שהופנו אליו באופן אישי.
  • אחד מכל חמישה (22 אחוזים מן הנשאלים) ציין כי יש לו קשר עם מוסד קהילתי יהודי שניזוק, הושחת או סבל מוונדליזם על רקע אנטישמי.
  •  אחד מכל שבעה (14 אחוזים) מכיר אדם שהותקף פיזית על רקע היותו יהודי.
  • כ-14 אחוזים מן היהודים חוו הטרדה ברשת על רקע אנטישמי.
  • כמחצית מן הנשאלים הביעו את חששם שאדם החובש כיפה או כיסוי ראש דתי, או מפגין את יהדותו בדרך אחרת, יותקף פיזית או מילולית ברחוב או במקום ציבורי אחר.
  • יותר מאחד מכל ארבעה יהודים אמריקאים (27 אחוזים) נקט אסטרטגיית הימנעות אחת לפחות כדי שלא להפוך יעד למתקפה. האסטרטגיה הנפוצה ביותר (12 אחוזים) היא הימנעות מסממנים יהודיים אופייניים – כגון אי שימוש בשם משפחה, הימנעות מלענוד מגן דוד או מלהזדהות כיהודי באתר מדיה חברתית.
  • אחד מכל עשרה נשאלים (11 אחוזים) דיווח על קושי לישון או להתרכז או על תחושת חרדה לאחר אירוע של הטרדה או הפגנת שנאה ברשת.

ב-2019, יהודי ארה"ב נחשפו לשיטפון של ידיעות בדבר מתקפות אנטישמיות; תקרית ירי קטלנית בבית חב"ד בפאווי, שבוצעה ע"י תומך בעליונות לבנה ב-27 לאפריל, אירוע ירי קטלני נוסף בסופרמרקט כשר בג'רזי סיטי (ניו ג'רזי) ב-10 לדצמבר ואירוע דקירה קטלני נוסף במסיבת חנוכה במונסי, ניו יורק, ב-28 לדצמבר.

הסקר, שפורסם סמוך למועד שבו מציינים את יום השואה, נערך ע"י YouGov, חברה מובילה בתחום הסקרים וניתוח דעת קהל. סך של 538 תשובות נאספו בין התאריכים 17-30 לינואר 2020 והם שוקללו כך שישקפו את ההרכב הדמוגרפי של יהודי ארה"ב. מרווח הטעות עומד על +/- 4 אחוזים.

ממצאי הסקר מתפרסמים בתקופה שבה מספר התקריות האנטישמיות נמצא בעלייה דרמטית מזה כשלוש שנים. בדו"ח האנטישמיות השנתי של הליגה נגד השמצה לשנת 2018 דווחו למעלה מ-1800 תקריות, שהן במקום השלישי הגבוה ביותר ב-40 השנים האחרונות. כל זאת, שנה בלבד לאחר הדו"ח של 2017, שבו דווחה נסיקה של 57 אחוזים, כך ש-2017 הפכה לשנת שיא מאז החל איסוף הנתונים. הליגה נגד השמצה עתידה לפרסם את נתוני 2019 בקרוב.