בדו"ח השנתי של הליגה נגד השמצה תועדו למעלה מ-2100 תקריות על רקע שנאה אנטישמית; גידול של 56 אחוזים במקרי התקיפה, חמישה מקרי מוות
הקהילה היהודית בארה"ב חוותה בשנה שעברה את המספר הגבוה ביותר של תקריות אנטישמיות שנרשם מאז החל התיעוד בשנת 1979. עפ"י נתונים עדכניים של הליגה נגד השמצה, ברחבי ארה"ב תועדו בשנה זו יותר מ-2100 מקרים של תקיפה, השחתת רכוש והטרדה על רקע אנטישמי. שיא זה של כל הזמנים, נרשם במקביל להתמודדות עם מתקפות אנטישמיות זדוניות וקטלניות נגד קהילות יהודיות בפאווי, ג'רזי סיטי ומונסי ועם גל של תקיפות אלימות בברוקלין.
הדו"ח השנתי של הליגה נגד השמצה בנושא תקריות אנטישמיות לשנת 2019, שמתפרסם היום, מצא כי הסך הכולל של התקריות האנטישמיות ב-2019 גדל ב-12 אחוזים לעומת השנה הקודמת, כאשר גידול מטריד של 56 אחוזים נרשם במקרי התקיפה. במסגרת הדו"ח נמצא כי מדי יום מתרחשות בממוצע 6 תקריות אנטישמיות בארה"ב – הרמה הגבוהה ביותר של פעילות אנטישמית שאי פעם תועדה ע"י הליגה נגד השמצה.
תיעוד המקרים בשנה זו כלל 5 מקרי מוות הקשורים במישרין לאלימות אנטישמית ו-91 איש נוספים שהותקפו פיזית. תקריות דווחו בכל אחת מ-48 מדינות ארה"ב ובוושינגטון הבירה. יותר ממחצית מאירועי התקיפה ברחבי ארה"ב אירעו בחמשת הרובעים של העיר ניו יורק, כולל 25 בברוקלין לבדה.
"זו הייתה שנה חסרת תקדים מבחינת הפעילות האנטישמית וקהילות יהודיות רבות ברחבי ארה"ב חוו בה מפגשים ישירים עם שנאה", אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה. "הדבר תרם להתגברות מפלס הפחד והחרדה בקהילות שלנו. אנו מחויבים להיאבק כנגד גל גובר זה של שנאה ובדעתנו לפעול בצורה נחושה עוד יותר מול נבחרי ציבור, בתי ספר וקהילות במטרה להפסיק את מעגל השנאה."
המרכז לחקר הקיצוניות של הליגה נגד השמצה זיהה 234 תקריות שכוונו כלפי בתי כנסת ומרכזים קהילתיים יהודיים בשנת 2019. נתון זה כולל את אירוע הירי במרכז חב"ד בפאווי, קליפורניה, שבו פעיל עליונות לבנה רצח את אחת המתפללות, אישה בת 60 שהתאבלה על מות אמה ופצע שלושה נוספים, כולל רב הקהילה.
ממצאים עיקריים:
ב-2019 תועד ע"י הליגה נגד השמצה סך של 2107 תקריות אנטישמיות ברחבי ארה"ב, גידול של 12 אחוזים לעומת מספר התקריות – 1879 תקריות – שתועדו ב-2018.
הליגה נגד השמצה מסווגת את התקריות לשלוש קטגוריות: תקיפה, הטרדה וונדליזם. מתוך סך התקריות שתועדו ב-2019:
- הטרדה: תועדו 1127 תקריות של הטרדה – מקרים שבהם יהודי אחד או יותר דיווחו כי חשו מוטרדים בשל התבטאויות או מעשים אנטישמיים. נתון זה מהווה גידול של 6 אחוזים בתקריות ההטרדה לעומת שנת 2018, שבה נרשמו 1066 תקריות מסוג זה.
- וונדליזם: תועדו 919 תקריות של וונליזם, מקרים שבהם רכוש נפגע באופן שחולל נזק או איום על יהודים. צלבי קרס, המפורשים לרוב בהקשר של שנאה אנטישמית, היו נוכחים ב-746 מתוך האירועים הללו. נתון זה מהווה גידול של 19 אחוזים בתקריות השחתת הרכוש, לעומת שנת 2018, שבה נרשמו 774 תקריות מסוג זה.
- תקיפה: תועדו 61 תקריות של תקיפה, מקרים שבהם יחידים הותקפו פיזית באלימות שלוותה בראיות למניע אנטישמי. נתון זה מהווה גידול של 56 אחוזים בתקריות התקיפה, לעומת שנת 2018, שבה נרשמו 39 תקריות מסוג זה. 11 מתוך 61 מקרי התקיפה כללו שימוש בנשק קטלני כגון סכין או כלי ירייה. 61 מקרי התקיפה גרמו נזק ל-95 קורבנות, לרבות 5 הרוגים.
תקריות נרשמו בכל אחת ממדינות ארה"ב, למעט אלסקה והוואי. המדינות שבהן שיעור התקריות הוא הגבוה ביותר הן ניו יורק: 430, ניו ג'רזי: 345, קליפורניה: 330, מסצ'וסטס: 114 ופנסילבניה: 109. סך כל התקריות במדינות הללו מהווה כמעט 45 אחוזים מכלל התקריות בארה"ב.
המרכז לחקר הקיצוניות של הליגה נגד השמצה קיבץ את כלל הנתונים לשנת 2019, כמו גם את הנתונים לשנתיים שלפני כן – על גבי מפת H.E.A.T, כלי אינטראקטיבי מקוון וייחודי. מפה זו מאפשרת למשתמשים לערוך מיפוי גיאוגרפי של תקריות אנטישמיות ולפלח את האירועים ברמה הארצית והאזורית.
"כמובן שעלינו להישאר דרוכים במאבק כנגד האיום של אלימות אנטישמית ולגנותו בכל צורה, ללא קשר למקורו ולהשתייכות הפוליטית של תומכיו," אמר מר גרינבלט. "עלינו לוודא שבבתי כנסת ובמרכזים קהילתיים ננקטים כל אמצעי הביטחון הנדרשים כדי למנוע את ההתקפה הפוטנציאלית הבאה. אנו מתכננים לעבוד השנה בשיתוף פעולה עם חברי הקונגרס ונבחרי ציבור נוספים, על מנת לוודא שכל המדינות מחייבות לכלול את נושא השואה בתכנים החינוכיים וכי הוקצה מימון לכך. הכללת הנושא בתוכניות הלימודים עשויה לשמש גורם יעיל במניעת אירועי שנאה עתידיים."
בשנת 2019 תועדו ע"י הליגה נגד השמצה 270 תקריות אנטישמיות שיוחסו לקבוצות קיצוניות או ליחידים שפעלו בהשראת אידיאולוגיה קיצונית. נתון זה מהווה 13 אחוזים מכלל התקריות. מערכת החינוך הפורמלית, כמו גם הקולג'ים והאוניברסיטאות, ממשיכה להיות זירת ההתרחשות של חלק משמעותי מתוך התקריות האנטישמיות. הליגה נגד השמצה תיעדה 411 תקריות בבתי ספר לא יהודיים במערכת החינוך הפורמלית ב-2019 (גידול של 19 אחוזים לעומת שנת 2018, שאז נרשמו 344 תקריות) ו-186 תקריות בקולג'ים ובאוניברסיטאות (ירידה של 10 אחוזים לעומת שנת 2018, שאז נרשמו 201 תקריות).
ב-2019 תועדו 234 תקריות שאירעו במוסדות יהודיים דוגמת בתי כנסת, מרכזים קהילתיים יהודיים ובתי ספר יהודיים, ירידה של 12 אחוזים לעומת שנת 2018, שאז נרשמו 265 תקריות במוסדות כאמור. יותר מ-170 תקריות היו מסוג הטרדה ו-60 היו תקריות של וונדליזם. 50 תקריות מתוך אלו שכוונו למוסדות יהודיים בוצעו ע"י קיצונים מקומיים.
לפחות 170 תקריות ב-2019 כללו אזכור של ישראל או הציונות ומתוכן 68 נשאו אופי של תעמולה אנטי-ישראלית המקובלת בקרב קבוצות של עליונות לבנה, המקדמות תפיסות אנטי-ישראליות ואנטישמיות. באשר ליתר התקריות, מרביתן היו התבטאויות אנטי-ישראליות שכללו דימויים חזותיים אנטישמיים או הטרדה ודמוניזציה של סטודנטים יהודים, על רקע קשר מוכח או נטען למדינת ישראל.
הדו"ח מהווה תמונת מצב של כמה מהאופנים שבהם יהודי ארה"ב חווים אנטישמיות. הבנה מלאה של האנטישמיות בארה"ב כיום מחייבת שילוב של מספר דרכי ניתוח, לרבות סקרי דעת קהל, הערכות לגבי מצב האנטישמיות ברשת ומעקב אחר פעילות קיצונית. הליגה נגד השמצה משלבת בין אופני עיבוד המידע הללו בדו"חות שלה, מדד ה-100 העולמי של הליגה נגד השמצה, מכמתים שנאה: שנה של אנטישמיות בטוויטר, שנאה והטרדה ברשת: החוויה האמריקאית, קיצוניות ורצח בארה"ב 2019 וכן סקר הליגה נגד השמצה בדבר הגישות כלפי יהודים בארה"ב.
כיצד מגיבים בליגה נגד השמצה?
לליגה נגד השמצה גישה מקיפה להתמודדות וטיפול בתקריות אנטישמיות ובהתנהגות אנטישמית. גישה זו כוללת את חינוך הדור הצעיר במטרה למנוע את האירועים מצד אחד, ועבודה מול גורמי אכיפת חוק ללכידת המבצעים, מצד שני. הליגה נגד השמצה פעילה גם במישור החקיקה והיא פועלת לשיפור טקטיקות המניעה ברמה הפדרלית, המדינתית והמקומית ולשיפור דרכי התגובה לפשעי שנאה אנטישמיים ולכל צורות האלימות שביסודן עומדת שנאה.
הליגה נגד השמצה עובדת בשיתוף עם גורמי אכיפת החוק להגברת המודעות לאיום שבקיצוניות ואף מכשירה גורמי מקצוע בשטח במטרה לזהות ולשבש איומים פוטנציאליים. במקביל, פועלת הליגה במישור החינוכי היומיומי מול סטודנטים, במטרה להגיע לאנשים צעירים בנקודת זמן שבה הם רגישים ביותר לבריונות וללחץ חברתי. בנוסף עובדת הליגה נגד השמצה מול קורבנות האירועים ומול האוניברסיטאות בכדי לתת מענה להטרדה על רקע אנטישמי ולתקריות מדאיגות נוספות בקמפוסים. התוכניות החינוכיות No Place for Hate ו-Words to Action של הליגה נגד השמצה מקדמות הבנה הדדית ומטפחות הכללה וקבלה בבתי ספר ובקמפוסים, בהתאמה.
בתגובה לעלייה ההיסטורית בשיעור התקריות האנטישמיות במהלך ארבע השנים האחרונות, הליגה נגד השמצה המליצה על הצעדים הבאים בתחום המדיניות:
- על אנשי ציבור ומנהיגים אזרחיים ברחבי ארה"ב לנצל את הבמות הציבוריות העומדות לרשותם כדי לצאת נגד אנטישמיות וכל צורה של שנאה וקיצוניות.
- על הקונגרס לקיים הליכי שימוע נוספים בנוגע לגידול בפשעי השנאה, לעלייתן של קבוצות קיצוניות ושגשוג התעמולה שהן מפיצות וכן לתמוך בהליכי חקיקה, לרבות החוק למניעת טרור מקומי (Domestic Terrorism Prevention Act) הקורא לממשל הפדרלי לשפר את דרכי התגובה המערכתיות ולאסוף נתונים על אודות טרור מקומי.
- על הקונגרס להגדיל את המימון למענקי הצטיידות ביטחונית הניתנים לארגונים ללא כוונת רווח, כגון בתי כנסת ולבתי תפילה אחרים, בתי ספר ומרכזים קהילתיים.
- על קובעי המדיניות לתמוך במאמצים להעניק לאנשי אכיפת החוק כלים והכשרה שיאפשרו להם למנוע פשעי שנאה ולהגיב אליהם בצורה יעילה. על גורמי אכיפת חוק מקומיים, מדינתיים ופדרליים לשפר את פרוצדורות התגובה והדיווח על פשעי שנאה. על הקונגרס לאשר את חוק Jabara-Heyer העוסק בהתמודדות עם פשעי שנאה ולממן באופן מלא את פסקה 4704 של חוק Matthew Shepard למניעת פשעי שנאה בכל האמור ב"סיוע טכני, פורנזי, מצד גורמי התביעה, או כל צורה אחרת של סיוע", עבור רשויות אכיפת החוק המקומיות והמדינתיות העוסקות בחקירה ובהליכי תביעה ביחס לפשעי שנאה.
- על המחוזות השונים בתחום החינוך לקדם תוכניות העוסקות במניעת אפליה, בריונות וכן בחינוך בנושא השואה בבתי ספר יסודיים ותיכוניים. על הנהלת האוניברסיטאות להגיב בתקיפות ובעוצמה למעשים אנטישמיים בקמפוסים, לרבות תקריות שמכוונות לסטודנטים יהודים בגלל תמיכה בפועל, או טענה בדבר תמיכה במדינת ישראל. על הקונגרס, מחלקת החינוך של ארה"ב, המחוקקים במדינות וראשי הערים להגדיל את המימון לחינוך נגד אפליה, לטיפוח אווירה מכלילה ומקבלת בבתי הספר, לתוכניות העוסקות בשואה וג'נוסייד ולמניעת פשעי שנאה.
דו"ח הליגה נגד השמצה כולל מעשים של הטרדה והפחדה, לרבות הפצת תעמולה של שנאה, איומים והשמצות והוא מתייחס הן למעשים פליליים, הן לכאלו שאינם פליליים. הנתונים לצורך גיבוש הדו"ח נאספו מקורבנות, גורמי אכיפת חוק ומנהיגים קהילתיים והוא עבר הערכה ועיבוד ע"י הצוות המקצועי של הליגה נגד השמצה. הדו"ח מאפשר "צילום מצב" רגעי המתמקד בהיבט אחד וייחודי המשקף בעיה רחבה יותר בארה"ב, תוך שהוא מזהה מגמות אפשריות או שינויים בסוגי הפעילות המדווחת. מידע זה מסייע לליגה נגד השמצה לפתח תוכניות ולהתאים אותן, במטרה להיאבק ולמנוע את הפצתה של האנטישמיות, כמו גם צורות אחרות של קיצוניות.
דו"ח התקריות האנטישמיות הוא פרויקט של המרכז לחקר הקיצוניות בליגה נגד השמצה, שעבודתו נתמכת בין היתר בעזרתם של התורמים הנדיבים הבאים, כמו גם בעזרתם של רבים אחרים: רומן אברמוביץ', קרן דוד ברג, קרן נתן קאמינגס, הקרן המשפחתית של ג'ויס ואירווינג גולדמן, הקרן המשפחתית של מרלין נתן מאירסון, קרן New England Revolution, הקרן המשפחתית של רואולנד וסילביה שאפר, קרן צ'רלס ומילדרד שנורמאכר, קרן ננסי ק.סילברמן, לואיס סובלמן, הקרן המשפחתית של משפחת זגאר והמכון למאבק באנטישמיות ע"ש משפחת לוי בליגה נגד השמצה.