פורסם בכללי.

על פי ההערכות של הליגה נגד השמצה, הקרנות של 100 האוניברסיטאות הגדולות ביותר בארה"ב עלולות להפסיד 33 מיליארד דולר במהלך 10 שנים אם ימשכו את השקעותיהן בישראל

  • ספטמבר 26, 2024

ספטאמבר 19, 2024

 

ניו יורק, 19 בספטמבר 2024 … אימוץ אסטרטגיית משיכת השקעות מישראל המיוחסת לתנועת החרם, משיכת ההשקעות והסנקציות (BDS) עלולה להוביל להשלכות פיננסיות שליליות משמעותיות עבור קרנות ההשקעה של האוניברסיטאות; כך עולה מדוח שפורסם היום על ידי JLens, רשת ההשקעות המובילה, המושתת על ערכים יהודיים ומהווה חלק מהליגה נגד השמצה.
 דוח זה, הראשון מסוגו, מכמת באופן מקיף את הסיכונים הללו, ומנתח את הביצועים ההיסטוריים של שני תיקי מניות היפותטיים בארה"ב, המבוססים על חברות גדולות: תיק אחד מגוון מאוד וללא הגבלות, ותיק אחר שממנו הוסרו חברות גדולות שהיו מטרה לקמפיינים של BDS כגון אלפבית, אמזון, קטרפילר, לוקהיד מרטין ומיקרוסופט.
בשל השפעת הריבית המצטברת, פער הביצועים של 1.8 אחוזים בין שני התיקים (הבדל בתשואה שנתית של 11.1 אחוז לעומת 12.9 אחוז) מתורגם להבדלים משמעותיים בתשואה לאורך זמן.
 הדו"ח המלא כולל תחזיות מפורטות עבור 100 קרנות ההון הגדולות ביותר של אוניברסיטאות, אילו האוניברסיטאות היו משקיעות בשנים 2023 עד 2033 בהתאם לאסטרטגיות השקעה המיישרות קו עם ה-BDS. לדוגמה, אוניברסיטאות הארוורד, ייל, סטנפורד ופרינסטון צפויות להפסיד יחד יותר מ-8 מיליארד דולר מהתשואות המשוערות על קרנותיהן במהלך העשור. אוניברסיטת בראון, השוקלת ברצינות דרישות לחרם על השקעות בישראל, עלולה להפסיד כ-309,787,060 דולר מהתשואות על קרן ההון שלה, העומדת על 6 מיליארד דולר.
 הקרנות של 100 האוניברסיטאות הגדולות ביותר בארה"ב עלולות לוותר על תשואות בסך של 33.2 מיליארד דולר במהלך העשור הבא, אם יאמצו אסטרטגיות השקעה המיישרות קו עם ה-BDS.
"קולות הקוראים לאוניברסיטאות למשוך השקעות מחברות הפועלות בישראל אינם רק מסוכנים מבחינה מוסרית, אלא עלולים להיות מסוכנים גם מבחינה כלכלית", אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה, "לוועדות ההשקעה באוניברסיטאות יש אחריות ונאמנות לנהל את משאבי המוסד באופן מושכל".
 "המחקר שלנו מראה כי קרנות אוניברסיטאיות המחליטות למשוך השקעות מישראל עלולות להיתקל בהשלכות כלכליות משמעותיות", אמר ארי הופנונג, מנכ"ל JLens ויועץ בכיר בליגה נגד השמצה בנושא הסברה תאגידית, "תשואות נמוכות יותר על השקעות עלולות לפגוע ביכולת האוניברסיטה להעניק מלגות, לממן מחקר, ולהשקיע במתקני הקמפוס".
 הדוח פורץ הדרך הזה ניגש לתנועת ה-BDS, הבעייתית מבחינה מוסרית, מכיוון חדש לגמרי – ההשפעה השלילית שלה על תשואות התיקים", כך לדברי מייקל לוסטיג, פרופסור  למימון בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת ניו יורק ומנהל שותף בחברת i4:assemblé, "ארגון JLens עשה עבודה מצוינת בכימות ההשפעות הכספיות של יישום ההצעות של התנועה המזיקה הזו; ולא פחות חשוב, הם 'מציגים את עבודתם' על ידי מתן שקיפות מלאה לגבי המתודולוגיה שלהם, ומסייגים במקומות שבהם קיים הכרח בשימוש בהנחות. דוח זה יהפוך לכלי חשוב במאבק נגד קידום רעיונות ה-BDS המזיקים".
תנועת ה- BDS (חרם, מניעת השקעות וסנקציות) שואפת לבודד את ישראל במספר חזיתות: דיפלומטית, פיננסית, מקצועית, אקדמית, ותרבותית. הליגה נגד השמצה מאמינה שמטרתה הסופית של התנועה היא לערער את הלגיטימציה ולהפעיל לחץ על ישראל, מוסדותיה ותומכיה, כולל יחידים וארגונים קהילתיים יהודיים. בקמפוסים, קמפייני ה-BDS מכוונים בדרך כלל לקרנות ההון של האוניברסיטאות, תוך דרישה למניעת השקעות בתאגידים רב-לאומיים העושים עסקים בישראל, או מואשמים בתמיכה בפעולות ישראל ביהודה ושומרון ובעזה. בעוד שחלק מקמפייני ה-BDS ממסגרים את הדרישות שלהם בהיבטים רחבים יותר של זכויות אדם, לרוב הם מתמקדים בפגיעה בלגיטימיות של ישראל.
בשנת 2022, הליגה נגד השמצה שילבה את JLens בפעילותה כדי להרחיב את מעורבותה בתחומים של השקעות אחראיות ופעילות הסברתית בקרב בעלי מניות, וכן כדי להיאבק במאמצים של פעילים שונים לקדם מדיניות אנטי-ישראלית ואנטישמית בתחומים אלה. JLens, ארגון ללא מטרות רווח, מעניק למשקיעים כלים כדי לנתב את הונם לערכים יהודיים ופועלת לקידום סדרי העדיפויות של הקהילה היהודית בזירה העסקית.
 
 אודות JLens
המשימה של JLens היא להעניק למשקיעים כלים כדי לנתב את הונם לערכים יהודיים ולפעול לקידום סדרי העדיפויות של הקהילה היהודית בזירה העסקית. ארגון JLens נוסד בשנת 2012 במטרה להעניק לקהילה היהודית נוכחות אסטרטגית בזירה משפיעה זו, ולקדם ערכים ואינטרסים יהודיים, כולל המאבק באנטישמיות ובערעור הלגיטימציה של ישראל, באמצעות פעילות הסברתית של בעלי מניות. לקריאה נוספת: www.jlensnetwork.org.